Ens adherim al manifest de la plataforma de ciències en perill

El mes de desembre, pocs dies abans de Nadal, el Departament d’Educació i Formació Professional va avançar una retallada horària de les matèries de modalitat al batxillerat. Inicialment estaven afectades diverses assignatures com les Literatures Catalana i Castellana, Literatura Universal, Biologia, Geologia, Física, Química o les Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials. Després d’una primera reacció en contra d’aquest anunci per part de diverses entitats i col·lectius professionals, la conselleria va retrocedir i va decidir només mantenir la retallada i fusió de matèries per a les matèries de Biologia, Geologia, Física i Química. 

Des de la nostra plataforma, que compta amb més de 4000 famílies preocupades per la davallada que ha patit els últims anys el sistema educatiu català, en tots els nivells i etapes pel que fa a la qualitat de la formació i atenció dels nostres fills i filles, veiem com aquest anunci del Departament és un cop més en contra d’una formació rigorosa, integral i universal de l’alumnat, en concret dels nois i noies que cursen matèries científiques en aquesta etapa postobligatòria.

Tal com mostren les dades publicades a l’informe diagnòstic realitzat per la plataforma Ciències en Perill, creada per professors de tot Catalunya de les diferents matèries afectades, la formació científica en el nostre país ha patit una reducció horària inacceptable des de l’aplicació de la LOMLOE. Ara, a més a més, complint un requisit estatal, segons diu el Departament, es pretén disminuir encara més aquesta dotació horària i fusionar matèries, reduint, per tant, l’oportunitat d’assolir aprenentatges derivats de conceptes indispensables per afrontar estudis superiors amb garanties. 

El batxillerat ha de servir per formar a alumnes que han d’esdevenir els professionals de diferents especialitats científiques en un futur. Retallar en aquestes matèries limita el desenvolupament i progrés personal i acadèmic dels nostres fills i filles. Posa en risc a les noves generacions davant de les notícies falses, les pseudociències i elimina la raó i les evidències com a motor essencial de l’esperit crític i dels avenços científics La formació científica és indispensable per a tenir una ciutadania el més lliure i protegida possible davant d’aquests perills reals i actuals. Com a mostra del que hem anat perdent aquests anys, des de la LOMLOE ha desaparegut una matèria comuna, les Ciències per al Món Contemporani, per a tots els alumnes de batxillerat de totes les modalitats que permetia abordar temàtiques com la biomedicina, els riscos i problemàtiques mediambientals, les teories de l’evolució, l’exploració de l’Univers, teories actuals sobre diferents fenòmens com la deriva continental o els cicles geològics, etc. 

Tot plegat desapareix en una nova proposta que vol augmentar les hores optatives que cada centre pot decidir i, per tant, s’esberla, encara més, la igualtat de formació que hauria d’existir per a tots els alumnes del nostre país. No podem deixar que s’enfonsi més el nostre sistema educatiu, i per aquest motiu, la nostra plataforma s’adhereix al manifest redactat per Ciències en Perill per tal de rebutjar la proposta feta pel Departament que redueix les 3h de cada matèria que hi ha actualment a 1r de batxillerat a només 2h, o més hores si es té en compte que respecte a l’anterior llei es perden les hores desaparegudes de Ciències del Món Contemporani. 

 

Demanem, per tant, que el Departament d’Educació i Formació Professional escolti els experts i professionals que estan a les aules cada dia i que atengui el clam que ha sorgit les darreres setmanes per part de diferents institucions científiques i acadèmiques per tal que no retalli, ni fusioni les matèries de Biologia, Geologia, Física i Química. 



Plataforma per l’Educació de Qualitat.